Eat This

Tomatoes on Fifth Avenue

Eat This

Uitdaging

De groeiende wereldbevolking en uitputting van de aarde vragen om duurzame oplossingen. De Nederlandse glas- en tuinbouwsector leidt in innovatie en duurzaamheid. Door natuurlijke kennis te combineren met boerenintelligentie en geavanceerde technologie kunnen wereldwijde impactvolle oplossingen ontstaan. Echter, de sector is intern gericht en terughoudend in samenwerking. Dit moet veranderen. Samenwerking en meer zichtbaarheid kunnen wereldwijde inspiratie bieden voor duurzamere lokale voedselproductie. Zo kan de kloof tussen platteland en stad worden overbrugd en de kennis over de oorsprong van ons voedsel vergroot worden.

Video poster: EatThis: Tomatoes on 5th (case subs)
Bekijk Video

Bundelen van krachten

Met EatThis bundelen we krachten. Het platform is bedoeld om de ondernemers in de horticulture sector te verbinden en successen samen te vieren en een podium te geven. Dit podium zorgt er vervolgens voor dat er meer kennis en beleving ontstaat bij het grote publiek en vergroot de aantrekkingskracht van de sector. Voor de aftrap hiervan zochten we een spraakmakend idee dat de afstand tussen de sector (countryside) en de stad overbrugde. Op datzelfde moment werkte Rem Koolhaas aan de voorbereiding van zijn tentoonstelling ‘Countryside, the future’ in het Guggenheim in New York. Op die tentoonstelling toont hij de spanning tussen de stad en het platteland en hoe sterk die twee werelden van elkaar afhankelijk zijn, terwijl ze in werkelijkheid steeds meer uit elkaar groeien. Koolhaas wilde een aantal oplossingen uit de Nederlandse horticulture in het museum tonen. Wij besloten dat niet in het museum te doen maar op de stoep van het museum. Midden op 5th Avenue in het epicentrum van New York plaatsten wij, in samenwerking met Koolhaas, AMO en Guggenheim, een oerhollandse kas. De hele wereld keek toe hoe met de nieuwste duurzame technieken overal ter wereld Hollandse tomaatjes geteeld kunnen worden.

Symboliek

De oerhollandse kas op 5th Avenue in New York symboliseert de mogelijkheid om met moderne duurzame technieken lokaal voedsel te produceren, ongeacht de locatie. Het project illustreert hoe de Nederlandse horticulture sector voorop loopt in innovatie en duurzaamheid en hoe de krachten gebundeld kunnen worden om de wereld te inspireren. Door de kas midden in het drukke stadscentrum te plaatsen, wordt de afstand tussen platteland en stad overbrugd en ontstaat er meer bewustzijn en begrip over de herkomst van ons voedsel. Het project op 5th Avenue heeft de aandacht getrokken van mensen wereldwijd en laat zien hoe duurzame landbouwpraktijken een positieve impact kunnen hebben op voedselvoorziening en het milieu.